czarnuszka

Olej z czarnuszki, co to takiego?

czarnuszkaCzarnuszka jest rośliną siewną znaną również pod nazwą czarny kminek egipski. Za względu na swoje nasiona, które wykazują intensywny pieprzny oraz korzenny smak znalazł on niebywałe uznanie zarówno w kuchni jak i w farmaceutyce.

Olej z czarnuszki stosowany jest od czasów starożytnych gdzie traktowano go, jako panaceum praktycznie na każdą dolegliwość nic więc dziwnego, że zyskał sobie miano złota faraonów.

Olej z czarnuszki wspomaga proces leczenia równego rodzaju alergii i wzmacnia ogólna odporność organizmu. Znajduje on zastosowanie w wielu zaburzeniach zdrowotnych przykładami są między innymi:: alergie, astma oskrzelowa, zapalenia oskrzeli, nieżyt tchawicy, gardła oraz krtani, kaszel zarówno suchy jak i mokry, różne stany zapalne w okolicach płuc, bóle głowy, bóle oczu, bezsenność, problemy krążenia, arytmie serca, niestrawność, bóle reumatyczne, bóle zębów, grzybice skóry, łysienie, katar sienny, łuszczycę, trądzik, opryszczkę, zmęczenie organizmu (jest naturalnym środkiem pobudzającym), depresję, zaburzenia koncentracji, nieżyt żołądka, choroby wrzodowe.

Jak widać jest do dość szerokie spektrum dolegliwości.

Olej z czarnuszki przyjmowany profilaktycznie pozwala między innymi na zmniejszenia ryzyka wystąpienia powyższych zaburzeń. Ze względu na swoje właściwości kosmetyczne jak zwalczanie trądziku oraz opryszczki jest szczególnie stosowany przez kobiety oraz młodzież przechodząca okres wzmożonej produkcji hormonalnej związanej z osiąganiem biologicznego wieku dorosłego. Olej z czarnuszki stanowi naturalny środek zapobiegawczy wystąpieniu zaburzeń skórnych.

Obecnie wśród młodych ludzi wykształciła się swoista moda w dziedzinie stosowania produktów naturalnych, przejawia się to w sposobie myślenia, że wszystko, co ma pochodzenie organiczne oraz zawiera jak najmniej chemii oraz najniższy stopień przerobu maszynowego jest znacznie lepsze niż lansowane przez media środki farmaceutyczne o podobnym przeznaczeniu. Mimo różnicy motywów w użytkowaniu oleju z czarnuszki przez konsumentów niezaprzeczalnym pozostaje fakt, że wpływa ona zbawiennie na cały organizm i stanowi jeden z najlepszych naturalnych środków dostępnych na rynku.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł w skali 1-10
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Olej z czarnuszki, co to takiego?, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Linki w komentarzach mogą być wolne od atrybutu nofollow.

Postępuj zgodnie z instrukacjami.